mandag 19. februar 2018

Om å kurere kreft med linfrø og smultringer, eller?


Det gikk plutselig opp for meg at jeg ikke har skrevet om sykdom og mat. Eller sykdom og alternativ behandling. Litt rart egentlig, for det har opptatt meg ganske mye de siste årene og har vært noe jeg har måttet forholde meg til i stor grad. For man vil jo forsøke ALT som finnes på markedet, både når man får et sykt barn og når man blir syk selv!


Eller vil man egentlig det!?Jeg har kjent på frustrasjon over å få tips og råd fra fjern og nær om hva jeg skal spise, tenke og gjøre, både da jeg hadde kreft og nå etter behandling.

Alle ønsker å bli frisk. Ingen ønsker å få kreft igjen. Alle foreldre ønsker friske barn.

Men åpner man døra inn til alternativbransjen, så er det jo egentlig gjort. Da kan alt være mulig og ingenting bør være ugjort.
Den angsten som kommer i kjølevannet av at det er opp til en selv å bli frisk eller få friske barn.... Den er ikke god.

For ordens skyld: Med alternativ behandling mener jeg behandling som lover å kurere sykdom, men: "Effekten er vanligvis ikke dokumentert med kontrollerte kliniske studier." Les mer her på forskning.no

Sykdomsangst; velkommen skal du være!


Jeg skal komme tilbake til hva jeg har gjort for å unngå angst og selvbebreidelse, men her kommer en liten liste over hvilke ko-ko ting jeg har gjort, før jeg tok til fornuft:


Lavkarbo:
Bilde fra Tegnehanne sin blogg.
Raste ned 5 kg på en uke, så hvis man ønsker å slanke seg, er jo dette effektivt...Men jeg var egentlig slank nok som jeg var, og det ble viktig å holde vekta pga cellegift, så jeg fikk streng beskjed om å stoppe dietten av onkologen min før jeg begynte på cellegift.
Det føltes skummelt, for når man har fått høre at sukker og karbohydrater er mat for kreftcellene føles det kjipt å spise litt sukker og brød! Jeg hadde rett og slett på fått et usunt forhold til mat! (Les mer her om påstanden: "kreftceller elsker sukker.")Antioksidanter i pilleform:
I starten ble jeg rådet av helsekostbutikker om å ta antioksidanter i store mengder, men av overlege og professor Inger Thune på Ullevål sykehus fikk jeg vite at å proppe i seg piller, ikke er så bra når man går på cellegift. Antioksidanter beskytter celler. Også kreftceller. Og det er jo hele meningen med cellegift, at den skal drepe kreftceller. Derfor, ikke ta antioksidanter hvis du går på cellegift! (Les mer her om inntak av antioksidanter)Budwig dietten:
En større angst-trigger enn Budwig-dietten skal man lete lenge etter: "Dr. Budwig also advises that breaking the rules of this diet (such as eating preserved meats and sugar) may cause tumours to grow back rapidly worse"  Skrekk og gru! Hovedkomponenten med Budwig-dietten er å blande 4 spiseskjeer linfrøolje med 8 spiseskjeer cottage cheese, og mikse dette med stavmikser og spises... (ugh!..). Ikke nok med det, men man skal også følge en ekstremt streng diett, som vil få deg til å rase ned i vekt og gjøre livet magert på så utrolig mange måter. Og angstfylt. Jeg mener, hvem med kreft (som følger dietten) vil ikke få angst av å ha bomma på dietten en dag?: "OMG der fikk jeg i meg sukker!" Utrolig nok står det at du kan blande denne gyselige blandingen med honning... men å spise sukker: "may cause tumours to grow back rapidly worse".... 
Det er utrolig at noe så ekstremt ulogisk har fått en så stor plass i alternativ-jungelen for å kurere kreft, men jeg synes det sier noe om bransjen. De påstår at det er 50 år med forskning... og ikke en eneste forsknings-artikkel. Utrolig!

Cottage cheese er sunt. Linfrø er sunt. Men hvor enn mye det blandes med stavmikser, det kurerer ikke kreft. Det får deg til å kaste opp.

Jeg kunne laget en tilsvarende liste over ting jeg har utsatt Erik for, men det får bli en annen gang.


Hvordan lander man i jungelen av alternative behandlingsmetoder?For min egen del måtte jeg stoppe opp og ta et valg: Det ble en lettelsen og ha gjort et slikt valg. Jeg gjennomgikk selvfølgelig all konvensjonell behandling, cellegift, stråler og Tamoxifen, som jeg går på nå for å hindre tilbakefall. Og som kreftforebygging følger jeg Statens kostholdsråd og Statens råd om fysisk aktivitet. World Cancer Research Fund og deres Continous Update Project, som våre kostholdsråd bygger på. Rådene kommer sikkert til å endres med tiden pga forskning, men de endres ikke pga en hype. Hvis vi som har alvorlig sykdom i familien skal svelge og operere ut fra alle råd og vink vi får om alskens alternative behandlingsmetoder... Det blir helt håpløst!
Hvis jeg skulle trodd på den ene u-dokumenterte historien fra Kaukasus, hvorfor ikke også alle de andre rare historiene? Den om krystaller i alle rom? Eller utrenskning av kroppen med alger? Eller høydose av ett eller annet vitamin?
Hvor stopper det?

Å selge håp på Helsekosten"Å miste håpet er som å stenge lyset ute med jerndører. La strålene fra lyset trenge gjennom mørket og gi deg trøst. Og styrke. Og utholdenhet."     Pam Brown F. 1928

Å beholde håpet er viktig når en er syk, en annen ting er å selge håp til angstfylte syke mennesker med god fortjeneste. Det ene er menneskelig, det andre er uetisk.

Sykdom finnes i denne ufullkomne verden. Mye kan kureres og symptomer kan lindres, pga evidensbasert, moderne forskning. Ikke med hokus pokus. Virker noe for godt til å være sant, så er det akkurat det.


Når man får en alvorlig sykdom raser verden sammen, det er kaos og helvete.

Jeg husker godt følelsen av å miste kontrollen. Det var grusomt. Jeg lå 10 cm over madrassen. Angsten pulserte i årene. "Jeg må finne noe å holde meg fast i" Det er i denne angsten at alternativ-bransjen opererer. De er som gribber som sirkler over byttet sitt, og forsyner seg av det mest engstelige og den mest paranoide delen av mennesket.


Alternativ-bransjen opererer i en fiktiv verden; "En verden hvor man kan velge seg sannheter basert på ideologi og populisme. En verden hvor den objektive sannhet kan forkastes og forvrenges når den blir for ubehagelig; En verden hvor enkle løsninger finnes - de er visstnok bare hemmeligholdt av en pengegrisk elite; En verden hvor alle mennesker til syvende og sist er skyld i sin egen skjebne - det gjelder bare å tenke og spise riktig. En verden hvor meningsløse sykdommer og ukontrollerbare hendelser ikke forekommer så lenge man tar grep om sin tilværelse, tar avstand fra det etablerte, og velger sin virkelighet ut fra det som føles mest behagelig for en selv." Tjomlid


Alternativbransjen har det med å romantisere alt som kommer fra naturen og svartmale alt fremstilt syntetisk, dette leder ofte til råd som i praksis ikke har noen effekt eller rett å slett råd som er farlige. Råd om alvorlig sykdom må være basert på objektive vurderinger og kliniske studier.
Mye medisin kommer fra naturen, men feilkobling mange helsekostbutikker gjør er å tenke at all naturlig medisin derfor er bra.

Det er for eksempel sant at cellegiften Taxol mot brystkreft opprinnelig kom fra barken på barlindtreet, men den fremstilles syntetisk for at den skal kunne brukes.

Gurkemeie har blitt et trend-krydder, fordi man i laboratoriet ser at det er «bra» mot kreftceller i et reagensrør. Men, kroppene våre klarer ikke ta til seg gurkemeie slik en celle i et laboratoriestudie gjør. Så pr dags dato kan ikke gurkemeie kurere kreft.

Jeg vil jo ikke gå ut og gnage på barlindtreet som står utenfor døra mi hjemme. Selve barlindtreet er giftig, men syntetisk fremstilt osv, så er det medisin mot kreft.

Hvorfor skal jeg hoppe bukk over det som faktisk er dokumentert, for så å putte i meg ting som er udokumentert og derfor potensielt sett farlig?

Jeg lytter jeg til forskning, til World Cancer Research Fund og Statens kostråd. Og ikke på alternativbransjen. Selvsagt har jeg tillit til legene! De har studert i en haug av år for å hjelpe mennesker mot sykdommer. Forskere jobber på spreng for å finne medisiner mot kreft og all annen sykdom. Skulle jeg få tilbakefall og medisinen ikke fungerer lenger.... så vet jeg hvor på Radiumhospitalet de smarte hodene er samlet og man får lov til å bli forskningskanin for ny medisin.
Det er bare å krysse fingre og tær og håpe en aldri kommer dit...
Jeg påstår ikke at helsesektoren er perfekt, det er penger, politikk og motiver her også, men det er det beste vi har.

For at jeg skal ha fred med meg selv, så søker jeg ikke noe mer utover skolemedisinens rammer.
Det er godt nok. Jeg må gi ansvaret for min sykdom og min sønns sykdom i hendene på de som vet bedre enn meg, ellers blir livet grusomt, rett og slett.
I en alternativ verden, vil jeg - om jeg ble syk igjen - ha ansvar for min egen sykdom.


 En slik verden vil jeg ikke leve i.

Livet inneholder sorg og glede, angst og nytelse. Vi må kunne akseptere det negative ved livet, som jo sykdom er.

"Og først når vi ikke lenger er redde, begynner vi å leve i enhver opplevelse, smertefull eller frydefull - leve i takknemlighet over hvert eneste øyeblikk, leve et liv i overflod." Dorothy Thompson

Så dere tror jeg er angst-fri? 


Langt derifra. Jeg holder meg fast så godt jeg kan, jeg. I statens helseråd.

Jeg merker at jeg har det bedre og holder angsten i sjakk ved å tenke at; Nå er jeg frisk, jeg gjør det jeg kan for å holde meg frisk.
Blir jeg syk igjen, så vet familien min at jeg har gjort alt som står i min makt.
Resten er flaks/uflaks - livet i et nøtteskall.

Jeg håper en dag jeg blir enda et hakk mindre nevrotisk, den som lever får se...

Og her kommer, kort oppsummert, de kvantitative rådene fra Helsedirektoratet og World Cancer Research Fund
(Og som dere forstår, så er de så og si identiske)Ref. Helsedirektoratet

Fra WCRF:
Vitamintilskudd: For kreftforebygging, forsøk å få god ernæring gjennom mat og ikke vitamintilskudd.  I visse tilfeller kan det være aktuelt med vitamintilskudd (feks D-vitamin for oss nordboere)
Alkohol: Som kreftforebygging er det anbefalt å ikke drikke alkohol i det hele tatt (sukk) Hvis man allikevel drikker alkohol, så er limit, ett glass om dagen (sukk)
Kreftoverlevere: Etter kreftbehandling, følg de vanlige rådene om forebygging av kreft. Altså statens kostråd og råd om fysisk aktivitet.


Ha en god og sunn uke, med fisk og grønt og litt sjokolade:-)

Og kommer du over en fantastisk kreft-kur, så sjekk den ut på nifab.no!

"NAFKAM - Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin - driver den nettbaserte informasjonsbanken nifab.no, som tilbyr den norske befolkningen kunnskapsbasert informasjon om alternativ behandling. Hensikten er at pasienter kan bruke informasjonen som beslutningsstøtte ved eventuelle valg av alternative behandlinger for å påvirke egen helse."